VILLA TE ENSCHEDE
studie

Tussen de schreeuwerige villa's aan de Museumlaan te Enschede heeft BJ architectuur een bescheiden maar ruimtelijke woning ontworpen. Het sterke en heldere concept is vertaald in een ruimtelijke, tijdloze woning.

Stedenbouwkundig is de Museumlaan vormgegeven als een muur waarachter gewoond wordt. De woningen zijn gesloten richting de Museumlaan, maar juist open naar de achtertuin. In de woning is deze ontwerpvisie overgenomen. Twee verschillende volumes volgen de rooilijnen en begrenzen het kavel.

Door verschil in hoogte en materiaalgebruik ontstaat een natuurlijke hierarchie tussen de volumes. Om de privacy te waarborgen is een gedeelte verdiept aangelegd. Ondanks het zware programma oogt de woning toch bescheiden. In het achterliggende volume bevinden zich de woonkamer, keuken en berging.

De volumes worden ook door middel van verschillend materiaalgebruik van elkaar onderscheiden. De moderne en strakke uitstraling van het antraciete hoofdvolume vormt een contrast met het warme houten lagere volume. De vormgeving en detaillering zorgen ervoor dat de volumes weer samensmelten.

Op het snijpunt van de volumes ontstaat een verbijzondering. Het lagere volume schuift door het hoofdvolume heen. De ruimte die vrijkomt dient als overdekte entree. Het heldere concept en de strakke detaillering geven de woning een tijdloos en modern karakter waarin het wonen centraal staat.Bij plattegronden:
1. entree, 2. keuken, 3. woonkamer, 4. slaapkamer, 5. badkamer,
6. werkkamer, 7. bijkeuken, 8. berging, 9. lounge, 10. dakterras,
11. verhoogd terras

 

BJ ARCHITECTUUR  -  INFO@BJARCHITECTUUR.NL  -  06 4246 1900